De best practices voor familierecht advocaten

Het werk van familierecht advocaat heeft te maken met uiteenlopende en diverse situaties die vragen om een uitgebreide kennis en ervaring omtrent rechtsbeginselen. Het familierecht houdt zich bezig met kritieke vraagstukken waarbij de advocaat niet alleen moet focussen op de uitvoering van de rechtsprocessen, maar ook op zijn rol als bemiddelaar en het empathische vermogen die daarbij van cruciaal belang is. In dit artikel geven we de aandacht aan enkele best practices die gepaard gaan met met de uitvoering van het familierecht.

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult wordt een advocaat familierecht geacht om realistisch te blijven en niets te beloven wat eventueel niet geleverd kan worden. Het is daarom van belang om vragen eerlijk en transparant te beantwoorden. Het is helemaal niet erg als het antwoord niet direct gegeven kan worden, zolang er maar gezorgd wordt voor een gedegen opvolging. Als er bijvoorbeeld onduidelijkheid heerst over de berekening van de legitieme portie  omdat er belangrijk informatie ontbreekt voor een juiste calculatie, dan kunnen er beter geen uitspraken gedaan worden middels het mededelen van mogelijke schattingen. Om de specifieke vraagstukken een helder antwoord te kunnen geven, wordt er van de familierecht advocaat verwacht zoveel mogelijk informatie te verzamelen, zodat er aan het einde van het consult een goed beeld is van de casus en de mogelijke problemen.

Samenwerking met de cliënt tijdens het casusproces

Gedurende het proces is tijdige communicatie van cruciaal belang en moet de familierecht advocaat extra aandacht besteden om telefoontjes en e-mailtjes het liefst dezelfde dag nog te beantwoorden. Een cliënt verdient tijdens deze periode de volledige aandacht waarbij regelmatige persoonlijke ontmoetingen tijdens een echtscheiding of voogdijgevecht uitkomst kunnen bieden om overstuurde cliënten gerust te stellen. Wanneer de juiste aandacht wordt besteed aan de cliënt en zowel informatief als emotioneel wordt bijgestaan in zijn of haar gecompliceerde situatie, dan zal de cliënt tijdens het echtscheidingsproces beter onderbouwde beslissingen kunnen nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *