Hoe kan u kinderen helpen bij het verbeteren van hun motoriek?

Wanneer kinderen moeite hebben met hun motoriek vanwege bijvoorbeeld een ongeluk of een geboren aandoening, dan kan er besloten worden om aan te slag te gaan met de fysiotherapeut. Het kan voor een kind soms echter moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven tijdens een revalidatieproces of het omgaan met een aandoening die de motoriek moeizaam maakt. Daarom zetten we in dit artikel enkele tips op een rijtje die kunnen helpen om onze kinderen gemotiveerd te houden in het proces rondom de fysiotherapie. 

Zorg voor een benadering waarin spelenderwijs leren centraal staat

Omdat bewegen en spelen leuk moet zijn, is het van belang dat oefeningen die te maken hebben met fysiotherapie zoveel mogelijk in de context staan van een spel. De fysiotherapeut kan ervoor kiezen om een paar gerichte oefeningen te verspreiden over de ‘speeltijd’, maar het doel van spelenderwijs leren is dat het kind de therapie niet identificeert als fysio-oefeningen. Een fysiotherapeut die zich veel bezighoudt met kinderoefentherapie, zal ervoor zorgen om oefeningen in te zetten die de coördinatie, beenkracht en balans zullen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van gekleurde tegels of tape op de vloer om als doelwit te gebruiken om naar te springen of het inzetten van speeltoestellen die kunnen helpen om de kuiten te strekken en te oefenen bij het lopen op de tenen.

Zoek de juiste fysiotherapeuten voor kinderoefentherapie

Mocht u op zoek zijn naar fysiotherapeuten die ervaring hebben om de fijne motoriek en spierfunctie van kinderen te verbeteren, dan bent u bij Groepspraktijk Risdaele aan het juiste adres. De fysiotherapeuten van Risdaele hebben zich toegespitst op kinderoefentherapie, geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Wanneer u herkent dat uw kind motorische of houdingsproblemen heeft, zoals angstig zijn met bewegen, schrijfproblemen, onhandigheid, vaak vallen of een algehele vertraagde ontwikkeling bij vaardigheden als lopen, fietsen en zwemmen, dan is het raadzaam om onderzoek te laten uitvoeren door een kinderoefentherapeut.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *