Hoe verzorg je een citrusboom in huis?

Je citrusboom te veel water geven is de nummer 1 killer van je citrusboom. De aarde moet kunnen uitdrogen tussen het water geven door. Als je citrusboom gehydrateerd moet worden, doordrenk de aarde dan met water en zorg dat het overvloedig water goed afgevoerd kan worden. Een afvoergaatje in de pot kan er al voor zorgen dat water goed afgevoerd kan worden. Ook werkt het preventief tegen wortelrot. Je citrusboom houdt van water maar niet te veel. Aan wortelrot kan je boompje sterven. Als je bladeren ziet vallen of takjes ziet doodgaan dan is dit een signaal dat je de boom aan wortelrot lijdt. Als je denkt dat dit het probleem is dan zal je moeten ingrijpen. Haal in dit geval de plant uit de pot en schud de aarde voorzichtig los van de wortels. Verwijder de aarde en de kapotte wortels en was de pot met water en zeep. Zet de boom hierna in een schone pot met verse potgrond.

De beste pot voor je citrusboom

Gebruik geen pot die te groot is want de aarde zal te lang vochtig blijven. Een vochtigheid is gevaarlijk als je je eigen citrus verzorgt. Als je de boom wilt verpotten uit het groeipotje van het tuincentrum, kies dan een pot die maar 5 centimeter breder is. Zorg er altijd voor dat je pot een afvoergaatje heeft. Let er ook goed op dat je aarde of potgrond het water voldoende doorlaat.

Licht en voedingsbehoeften

Plaats je boom in de zonnigste plek mogelijk. ramen die op het zuiden, oosten en westen gericht staat zijn ideaal. Gebruik een eventueel groeilicht als je over te weinig natuurlijk zonlicht beschikt. Let op dat je deze ‘s nachts niet aanstaat. Je boom heeft rust nodig en raakt gestresst als deze voortdurend blootgesteld is aan (zon)licht. Zolang als dat je boom gezond is, is het voldoende om hem maandelijks bij te voeden met voeding speciaal voor citrusbomen. Het is handig om deze voeding meteen aan te schaffen bij je citrusboom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *