Zo kies je de juiste frees

Als je gaat frezen, is het erg belangrijk om de juiste frees te kiezen. Door een verkeerde frees te kiezen, kan het hele project mislukken. Dat zou natuurlijk ontzettend zonde zijn. Je kunt frezen gebruiken voor veel verschillende doeleinden en er zijn dan ook een flink aantal verschillende frezen verkrijgbaar. Als je nieuw bent in de wereld van het frezen, is het aan te raden om met een eenvoudig materiaal te beginnen. Frezen kan namelijk in hout, aluminium, plexiglas, rubber en nog veel meer soorten materiaal.

Voor elk project een andere frees

Als je weet met welk materiaal je aan de slag gaat en wat je precies wil frezen, is het tijd om de juiste frees te kiezen. Elk project heeft zo zijn eigen eigenschappen en vereist daardoor ook een ander soort frees. Als je in korte tijd grote hoeveelheden materiaal wil verspanen, dan is een schrobfrees mogelijk geschikt voor jou. Deze frees heeft wel een wat ruwere afwerking. Wil je bijvoorbeeld iets decoreren? Dan is een frees die V-vormige groeven maakt meer geschikt voor jou. Terwijl als je iets op wil hangen je goed gebruik kunt maken van een sleutelgatfrees. Zo heeft elk project zijn eigen ideale frees.

Begin voorzichtig

Als je met een freesmachine gaat werken, is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. Daarnaast is de werkwijze ook van groot belang. Frezen kun je altijd beter in kleine stapjes doen. Zo heb je meer controle over het werk en zorg je ervoor dat het materiaal niet te heet wordt. Vooral bij hardhout en plexiglas is dit een groot risico. Werk daarom bij dit soort materialen altijd met een laag toerental. Het aanbevolen toerental staat ook altijd op de verpakking van de frees. Twijfel je of je een schrobfrees, sleutelgatfrees of een ander soort frees nodig hebt? Vraag dan altijd advies aan een expert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *